Terrazzo
Italiaans Vakmanschap
“Terrazzowerk is ambacht, dat al eeuwenlang door echte vakmensen wordt uitgevoerd. De techniek komt van origine uit Italië, maar is door de tijd heen tot over de hele wereld verspreid. In de jaren na de tweede wereldoorlog beleefde het terrazzowerk, ook wel granito genoemd, een opleving, die ontaardde in een soort wildgroei. De kwaliteit van het werk liep daarmee recht evenredig terug, wat een ernstige terugval tot gevolg had. Nu na jaren van stilte schijnt de architect de esthetische en bouwtechnische eigenschappen van het product opnieuw te gaan waarderen”.
Voordelen?
De vloer is slijtvast en hygiënisch. Daarnaast is hij naadloos, praktisch en kun je de kleur en korrelgrootte geheel naar wens samenstellen.
Kan terrazzo op een houten vloer?
Ja, er wordt dan een ondergrond gebruikt van metalen zwaluwstaartplaten, die de druk verdeeld. Een terrazzovloer weegt afhankelijk van de dikte, ongeveer 115 kilo per vierkante meter, net zoveel als een tegelvloer.
Onderhoud?
Stofzuigen en zo nu en dan dweilen met groene zeep. Chloor en antikalkmiddelen zijn uit den boze!
Levensduur?
Vijftig jaar, mits goed onderhouden
Hoe wordt een terrazzovloer aangebracht?
Het terrazzomengsel wordt gemaakt van gemalen marmer of graniet dat is gebonden met cement en gekleurd door middel van pigment. Dit wordt op de vloer gegoten en gerold. Overtollig cement wordt weggehaald en vervolgens moet het drogen. Na het opschuren brengen we een laag kwartsstof aan die in de poriën dringt. na een aantal dagen rust zetten we de vloer in de vloeibare was. Keukenvloeren impregneren we met een vuil afstotende laag voordat ze in de was worden gezet. Zo is de vloer helemaal ‘geseald’ en blijven er geen vlekken op achter.